2021-04-08 15:00Pressmeddelande

SUBMER OCH GASSECRY SAMARBETAR FÖR INNOVATIVA IMMERSION COOLING LÖSNINGAR

Företaget utökar sitt fotavtryck till Sverige

 

Idag tillkännagav SUBMER, en ledande innovatör inom avancerade immersion cooling-system för datacenter, Cloud and Edge computing, sitt senaste samarbete med Gassecry, ett företag med hållbarhet som ledstjärna med fokus på att bygga högteknologiska, hållbara datacenter. Partnerskapet representerar ett pågående samarbete där Submer kommer att tillhandahålla sin SmartPodXL-teknik på ett antal datacenter-siter. Huvudsyftet med partnerskapet är att hjälpa Gassecry att förverkliga sin vision om att konstruera hållbara, högteknologiska datacenter och bli ledande inom hållbarhet för datacenterbranchen.
Gassecry blir förespråkare för Submer i regionen och Gassecry blir det första datacentret i Sverige att implementera Immersion Cooling-tekniken. Samarbetet är det första steget i Gassecry’s resa mot att förändra den svenska datacenterindustrin.

 

Behovet av mer hållbara datacenter är fortfarande en framträdande fråga. Efterfrågan på datacenter fortsätter att öka och datacenterindustrin måste förnyas för att möta behoven i en hyperansluten värld. Det förutspås att energiförbrukning för datacenter kommer att stå för mer än 8% av den globala elförsörjningen till 2030 (1). Datacenterindustrin måste investera i lösningar som säkerställer att det förblir ekonomiskt och operativt livskraftigt för att överleva.

 

I partnerskapet kommer Submer att förse Gassecry med sin SmartPodXL-produkt, som kommer att installeras i Gassecry’s edge-datacenters, som har en kapacitet på 50-100 KW per modul och huvudsakligen består av standard 19"-rackservrar.

 

SmartPodXL använder single phase Immersion Cooling, en teknik där datorkomponenter eller hela servrar är nedsänkta i en termisk, men inte elektriskt, ledande vätska (dielektrisk kylvätska) som möjliggör högre värmeöverföringstal än luft tillsammans med många andra fördelar. Installationen kommer dramatiskt att minska mängden utrymme som behövs för att konstruera datacenter samtidigt som man upprätthåller en oöverträffad IT-hårdvarutäthet och uppnår stora besparingar på el och noll vattenförbrukning. Utöver detta gör immersion cooling-det möjligt för samhället att ta kontroll över sin energiförsörjning och sitt värmeöverskott. Gassecry kommer att använda den återvunna värmen för att värma lokala samhällen, kommunala byggnader, hotell och industrilokaler vilket inte är möjligt med andra kyltekniker.

 

"Submer tillhandahåller marknadens mest mogna immersion cooling-system med pålitliga produkter som är betrodda i hela branschen. Vi är övertygade om att Submers teknik kommer att göra det möjligt för oss att uppnå vårt uppdrag att bygga hållbara edge datacenter som kommer att vara en viktig del av vårt Geoscale-koncept som vi utvecklar i norra Sverige."  David Sardén, VD för Gassecry

 

 "Submer är stolta över att samarbeta med Gassecry i deras strävan att bli mer hållbara. Hållbarhet har varit kärnan i allt vi gör på Submer sedan vi startade och immersion cooling kommer att vara en nyckelteknologi som säkerställer effektivitet i befintlig och framtida infrastruktur." Daniel Pope, VD för Submer.

 

 

Om Submer

 

Submer grundades 2015 och erbjuder marknadsledande lösningar för HPC, hyperscale, datacenter, edge-datacenter, AI, DL och blockchain-applikationer. Sammantaget möjliggör Submer datacenter runt om i världen att utnyttja kraften i immersion cooling för att minska förbrukningen av energi och vatten, kostnader samt latens och samtidigt öka driftsättningshastigheten och datortätheten per kvm. Submer är engagerade att förse branschen med toppmoderna tekniska lösningar som är både innovativa och smarta samtidigt som hållbarheten och effektiviteten ökar.

 

Submer har sitt huvudkontor i Barcelona och består av ett internationellt team av ingenjörs-, teknik- och affärsexperter. 

 

(1)On Global Electricity Usage of Communication Technology: Trends to 2030 -
https://doi.org/10.3390/challe6010117


Om Gassecry

Gassecry består av en grupp entreprenörer som i november 2017 grundade bolaget. Första förvärvet var en militär övervakningsbunker i Överkalix, cirka 90 km norr om Luleå. Gassecry har idag två datacenter och flera engagerade medarbetare som ständigt söker efter nya lösningar för att förbättra verksamheten och idéer som kan kopplas till kärnverksamheten. Under uppförandet av de första datacentren blev det uppenbart att det saknas en nätverksleverantör som kan leverera optimal konnektivitet mellan olika orter i norra Sverige. Detta har lett till Gassecry's vision om att också skapa ett oberoende Internet-backbone, vilket i sin tur möjliggör Geoscale-modellen. Gassecrys huvudkontor ligger i Luleå och består av ett team av entreprenörer och facilatorer.


Kontaktpersoner

VD Gassecy AB
David Sardén
Content and Comms. Manager Submer
Kat Henshaw
C/ de la Metal·lúrgia, 49, 08908 L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Spain.